Viktkontroll

Viktkontroll är vardagsmatematik. Vikten hålls stabil då energiintaget och -förbrukningen är i balans. Under dagen borde man äta lika mycket som man förbruka. Är man alltså tvungen att räkna kalorier eller ha en överdrivet hälsosam livsstil?

Det lönar sig inte att räkna kalorier. En lyckad viktkontroll är inte så petnoga. Det är viktigare att vara medveten om sina egna val. Stanna upp och fundera på hurdana matval du gör och vad valen basear sig på.

Planera måltidsrytmen, ät portioner av lämplig storlek och njut av dem. Det vore bra att äta fem mål om dagen med ungefär 3-4 timmars mellanrum. Tidvis kan man äta godsaker och göra lite ledigare val, bara grunden är hälsosam. Viktkontroll betyder att upprätthålla en hälsosam vikt, inte att konstant försöka gå ner i vikt. En aktiv vardag och motion förbrukar energi, därför hjälper de att kontrollera vikten.

För viktkontroll behövs goda levnadsvanor som varar hela livet, inte mirakeldieter!

Övervikt

Ett för högt energiintag resulterar i viktökning. Överloppskilon gör att du blir trött och livet blir tyngre. Övervikt försämrar också kroppskontrollen och gör att man utsätts för motionsskador. Många sjukdomar och hälsoproblem, såsom typ 2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt depression, kan uppstå om man bär på övervikt.

Speciellt det viscerala fettet, som finns vid midjan och samlas i buken runt tarmarna och organen samt i levern, orsakar många sjukdomar. Ärftlighetsfaktorer påverkar i viss mån var i kroppen fettet lagras, men bland annat rökning, riklig förbrukning av alkohol och en liten mängd motion ökar bukfetma.

Förhållandet mellan din längd och din vikt kan du kolla med hjälp av ett viktindex (BMI) och midjemåttet kan du kolla med ett måttband.

Känsloätande

Känslor är en rikedom. Vi glädjer oss, gråter, är rädda, saknar, är spända, förstummas och älskar. Ibland kan det finnas ett samband mellan känslor och vårt ätande. Man får njuta av att äta och glädjas av mat bara inte känslorna allt för mycket styr det man stoppar i munnen.

Ibland när man är uttråkad börjar man fundera på vad som finns i kylskåpet. När man är stressad kan man försöka hitta något sött att äta eftersom godsaker gör oss avslappnade en stund. Studer av lycka och glädje känns ännu bättre om de firas med något gott.

Känsloätande betyder att olika känslotillstånd väcker ett sug för en viss typ av mat oberoende om det finns ett behov för det eller inte. Trots att man inte egentligen är hungrig eller törstig äter man annars bara utan att bry sig om mattider. Ett sådant beteendemönster kan öka energiintaget utan att man märker det.

Tips för viktkontroll

Viktkontroll innebär att man ägnar sig åt bättre matvanor och motion. Dett lönar sig inte att ändra på sina levnadsvanor med en allt eller ingenting -mentalitet. Det är bra att börja med små val i vardagen om man önskar att gå ner i vikt.

Man kan exempelvis be om hjälp med viktkontroll av en hälsovårdare. I tipslistan för viktkontroll hittar du idéer som hjälper dig att komma i gång med viktkontrollen. Du kan exempelvis varje vecka välja en punkt i tipslistan som du fäster uppmärksamhet vid.

  • En regelbunden måltidsrytm är grunden till viktkontroll. Ät ordentliga huvudmål och passliga mellanmål med 3-4 timmars mellanrum så hålls ätandet troligtvis under kontroll hela dagen.
  • Ät grönsaker. Tillsätt grönsaker, bär och frukter till varje måltid. De innehåller lite energi, men gör dig ändå mätt. Börja med de grönsaker du gillar mest.
  • Tallriksmodellen hjälper dig då du bygger upp måltiderna. 1/4 av tallriken består av spannmålsprodukter eller potatis, 1/4 av fisk, ägg, linser eller kött och 1/2 av grönsaker. Lägg även till en skiva fullkornsbröd med margarin, ett glas vatten, mjölk/filmjölk eller växtbaserade dryck samt en frukt eller bär till efterrätt.
  • Kom ihåg ett ordentligt mellanmål. Det är sannolikt att storleken på portionerna blir väldigt stor om mellanmålen uteblir. Det finns massvis med bra och hälsosamma mellanmålsalternativ i butikerna.
  • Vatten är den bästa törstsläckaren. Om du dricker vatten. som inte gör dig mätt, dricker du inte energi utan att märka det.
  • Förbruka alkohol med eftertanke. Alkohol innehåller rikligt med energi, som samlas i midjan om den inte förbrukas.
  • Rör på dig. Lätt rörelse är bättre än ingen rörelse alls. Kost och motion är tillsammans den bästa metoden för viktkontroll.

Modedieter

Du lovas otroliga resultat i viktkontroll om du följer trendiga dieter. Kritik och eftertanke är dock viktigt. Det finns sällan forskningsresultat på att modedieter fungerar eller är hälsosamma. Producenterna av de finska näringsrekommendationerna är däremot proffs på kost.

Målet med modedieter är ofta snabb viktnedgång. Typiskt för dessa dieter är att intaget av vissa näringsämnen begränsas. Ett eller flera livsmedel kan påstås göra under vad gäller hälsa eller viktnedgång.

Viktkontroll borde inte basera sig på icke-motiverade begränsningar eller löften av snabb viktnedgång. Ju snabbare vikten går ner, desto säkrare stiger den också tillbaka. Exempelvis minimeras kolhydratintaget i en lågkolhydratdiet där kosten främst består av proteiner och fetter. Det här går inte att rekommendera eftersom hjärnan behöver kolhydrater för att fungera och ett för stort fettintag ökar risken för högt kolesterol.

Ätstörningar

Missnöje med den egna kroppen är en enorm börda för många. En alltför begränsad diet och hysterisk viktkontroll kan som värst leda till en ätstörning. De vanligaste ätstörningarna är anorexi, bulimi och ortorexi.

I ett tidigt skede av sjukdomen är ätstörningen främst en psykisk sjukdom, men om den fortsätter länge kan det leda till att man allvarligt insjuknar även fysiskt. En person med en ätstörning anser inte att hen är sjuk, vilket betyder att stöd från nära personer till den insjuknade behövs för att identifiera läget.

Bilder på en persons fysiska skick på sociala medier bör granskas kritiskt. En alltför plikttrogen livsstil belastar tankarna, stör utsöndringen av könshormonet, belastar hjärtmuskeln och orsakar benskörhet.

VET MERA

Information om ätstörningar (Ätstörningsförbundet i Finland rf)

Hälsoviktshuset (Hälsobyn.fi)

13.12.2024

Share: