Dessa ingredienser behöver du

Det finns en hel del information om mat tillgänglig och det gör att det ibland är svårt att hålla reda på allting. I djungeln av matkunskap är näringsrekommendationerna ett bra hjälpmedel. Rekommendationerna ger en grund för en bra diet.

Näringsrekommendationerna ger anvisningar för hur du bygger upp en diet som främjar din hälsa. En bra diet är mångsidig och består av många olika livsmedel.

Matpyramiden

Matpyramiden beskriver de olika födoämnenas mängd i en bra diet. Ät rikligt med grönsaker, frukt, bär och fullkornsspannmål som finns i botten av pyramiden. Plocka mer sällan godsaker från toppen.

Matpyramid baserad på finländska näringsrekommendationer.
Bild 1. Matpyramiden hjälper dig i dina dagliga val.
Källa: Finska näringsrekommendationer 2024, ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Det är viktigt att hitta de godaste och mest passande livsmedlen ur alla matgrupper:

  • Grönsaker, frukter och bär: Urvalet är enormt, välj det du gillar bäst! Någon gillar banan, en annan gillar kiwifrukt. Våga också prova olika grönsaker!
  • Fullkornsspannmål: Det är okej att låta bli att äta gröt ifall man i stället äter mysli eller fullkornsbröd. Du får nytta av fullkornsspannmål när du äter till exempel tre rågbrödsbitar, en tallrik gröt och en rejäl deg kokt korngryn om dagen.
  • Näringsfetter och nötter: Kroppen behöver mjuka fetter från kosten varje dag. Föredra fleromättade fettsyrakällor som fisk, vegetabiliska oljor (t.ex. rybs- och rapsolja) samt växtoljebaserade bredbara pålägg. Ät även nötter och frön.
  • Mjölkprodukter och växtbaserade produkter: Om komjölk inte passar magen, kan man i stället välja sojaprodukter eller havredryck. Välj fettsnåla alternativ i mejeriprodukter och vitaminberikade produkter i växtbaserade produkter.
  • Baljväxter och vegetabiliska proteinkällor: Baljväxter som ärtor, bönor och linser bör ätas dagligen. Det lönar sig att börja med att lägga till dem i kosten gradvis, och variera mellan olika arter.
  • Köttprodukter: Man måste inte äta kött, men för vissa smakar det. Rekommendationen är att man äter högst 350 gram rött kött och fjäderfäkött per vecka, det vill säga kring 50 gram per dag. Ät så lite processade köttprodukter som möjligt.
  • Läckerheter: Läsk, godis och bakverk samt processade köttprodukter som charkuterier och korvar hör till denna kategori. De har också sin plats i kosten, men ät dem rimligen.

Vätskeintag

Visste du att du behöver minst 1-1.5 liter vätska varje dag? Vatten är den bästa törstsläckaren. Vid sidan om vatten är mjölk med låg fetthalt samt växtbaserade drycker bra alternativ för måltidsdryck. Sockrade saft- och energidrycker samt läsk finns till för specialtillfällen.

Sockerfri eller så kallad ”light” -läsk är inte heller bra att dricka för mycket av. Både sockerfri och sockerinnehållande läsk, då den dricks regelbundet, fräter emaljen.

VET MERA

Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer 2024 (pdf) (Statens näringsdelegation, Institutet för hälsa och välfärd)

Närings- och matrekommendationer för vuxna (Livsmedelsverket)

Drycker (Livsmedelsverket)

Uppdaterad: 20.12.2024

Share: