För att säkerställa en god sittande ergonomi bör sitsen och arbetsbordet vara i proportion så att axelregionen är avslappnad, hållningen bra och nedrekroppen vilar på underlaget. En utmaning som förekommer i läroanstalternas föreläsningsutrymmen är att möblerna sällan är individuellt justerbara, vilket vore ett grundläggande krav för god ergonomi. I dessa fall är pauser ännu viktigare.
Möbler som är designade för studerande i stående läge är inte så vanliga i föreläsningsutrymmen. Det rekommenderas att bord, som är tillför arbete i stående läge, kunde justeras enligt studerandenas proportioner. Vid en stående arbetsstation vore det bra att tyngden är fördelad jämnt på båda benen och kroppen är nära arbetsbordet. Underarmarna ska ligga avslappnade på bordet och axlarna ska vara avslappnade. Huvudet är i samma linje som ryggen.
Det är också viktigt att satsa på ergonomi vid studier hemma. En bra arbetsstol med stöd för korsryggen är en grundläggande anskaffning för den studerande. Om man vill läsa till tentamen på t.ex. soffan är det bra att placera en kudde bakom ländryggen för att stödja ryggen i en bra position. Nacken och huvudet bör ligga i linje med ryggen. Kudden på knäna och laptopstödet höjer det objekt man tittar på, och belastningen på nacken minskar.
Du kan hemma också prova på att studera i ett stående läge. Du kan bygga en egen stående arbetsstation där hemma genom att ställa en låda på arbetsbordet. Olika typer av laptopställningar, som möjliggör en lämplig arbetshöjd, har också utvecklats. Ibland kan det också vara nödvändigt att skaffa sig ett skilt tangentbord ifall man enbart jobbar på en laptop. Ett skilt tangentbord möjliggör ett tillräckligt avstånd till skärmen, som är ungefär samma längd som en arm.
Källa: Siekkinen, K. 2019. Opiskeluergonomia – sujuvampaa ja vaivattomampaa opiskelua. Kunttu, K. ym. Opiskeluterveys. Duodecim.