Sittande arbete och arbete vid en skärm

Att sitta är som gift för kroppen. Genom att stiga upp ökar du på energiförbrukningen med 13-20%, genom att gå med hela 100%. Långvarigt sittande belastar ryggen och kan orsaka ryggsmärta.

Ergonomitips för den som jobbar sittandes:

  • Ändra på din arbetsställning längs dagen.
  • Stig upp från stolen så ofta som möjligt. Din arbetseffektivitet lider inte av att du sträcker på dig. Att du stiger upp och rör på dig har egentligen motsatt effekt – blodet cirkulerar snabbare och hjärnan börjar fungera bättre.
  • Justera arbetsställningen:
  • Justera arbetsstolen så att den passar dina proportioner. Hälarna bör träffa golvet (eller fotstödet) och ryggstödet bör stöda ryggen.
  • Lägg underarmen på stolens armstöd eller på bordet i en 90° vinkel, nära kroppen.
  • Sitt längst bak i stolen.
  • Kolla att huvudet sitter som en förlängning till kroppen (inte för bakåtlutad, men inte heller för framåtlutad).
  • Rör på dig mångsidigt på fritiden.

Pausa sittandet med en halv timmes mellanrum. Du kan exempelvis stiga upp och stå alltid då du svarar i telefonen.

Repetitivt arbete

Konstant upprepning av samma rörelse kan orsaka olika smärtor och belastningsskador.

Långvarig ensidig belastning kan orsaka smärtor och till exempel domnande i armarna. Tidigare ansågs det att repetitivt arbete är en del av fysiskt arbete, men på de senaste åren har repetitivt arbete också blivit allt vanligare i kontorsarbete. Utmaningar i repetitivt kontorsarbete innebär ofta böjningsrörelser i handlederna samt att man måste hålla upp armarna. Försök att hålla handlederna raka och stöd armarna på stolens armstöd eller på bordet. Kom ihåg att slappna av i axlarna.

Det är speciellt viktigt att vara noggrann med arbetsställningen när man jobbar med något som innebär att samma arbtesfaser konstant upprepas. Om du märker att någon arbetsfas belastar dig skadligt ska du reagera så snabbt som möjligt. Fundera om du kan göra jobbet på något annat sätt. Be om hjälp av kollegerna, chefen eller arbetsskyddet. Med hjälp av en liten ändring kan du redan undvika en otäck belastningsskada.

Lösningar gällande ergonomin eliminerar aldrig all belastning. Du är alltid tvungen att också använda dina muskler för att hitta en bra arbetsställning.

15.1.2025

Share: