På den här sidan hittar du frågor samt de rätta svaren på hälsobingon om kost.
- Denna används av kroppen för att upprätthålla och utföra vitala funktioner. (energi)
- De ämnen som är nödvändiga för kroppen, såsom kolhydrater, proteiner, fetter, mineraler och vitaminer som utvinns ur maten kallas: (näringsämnen)
- En av tre huvudgrupper av näringsämnen som består av bl.a. sockerarter och stärkelse. (kolhydrater)
- Denna grupp av näringsämnen kan vara av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. (proteiner/fetter)
- Olika vitaminer och mineraler utgör denna grupp. (skyddsnäringsämnen)
- Dessa behöver man för att bygga upp skelettet och förmedla nervimpulser. (mineralämnen)
- Måttenhet som anger mängden energi i maten. (kilokalorier)
- En allvarlig störning i sockeromsättningen där cellerna blir resistenta mot insulin eller för lite insulin utsöndras. (Typ 2-diabetes)
- Dessa är uppdelade i mättade, enkelomättade och fleromättade. (fetter)
- Dessa är baserat på vetenskaplig forskning och ger råd om hur man bildar en hälsosam och balanserad kost. (näringsrekommendationer)
- Dessa behöver man i små mängder för att stärka kroppens normala funktion, såsom immunförsvaret och cellförnyelsen. (vitaminer)
- Denna form av kolhydrater främjar matsmältningen och hjälper till att hålla matsmältningssystemet friskt. (fibrer)
- Inflammatorisk sjukdom i tunntarmen, där gluten i vissa spannmål skadar luddet i tunntarmens slemhinna. (celiaki)
- Absorptionsstörning av mjölksocker, vilket är anledningen till att man efter konsumtion av mjölkprodukter bland annat får uppsvälld mage och gaser. (laktosintolerans)
- Ett tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin förebygger uppkomsten av denna sjukdom. (osteoporos)
- Den mängd energi som en person förbrukar för att upprätthålla vitala funktioner som hjärta och inre organ. (basalmetabolism)
- Psykisk störning där en person äter för mycket, för lite, för begränsat eller okontrollerat. (ätstörning)
- Detta påverkas förutom av basalmetabolism även av bland annat ålder, kön och mängden aktivitet under dagen. (energibehov)
- Hos människan ett essentiellt fettliknande ämne som också utvinns ur födan. (kolesterol)
- Den hjälper till att sammanställa en mångsidig och näringsrik måltid. (tallriksmodell)