Socialitet

Det finns många olika sociala kunskaper. Alla vi är säkert bra på vissa av dem och alla har rum för förbättring i den sociala kompetensen.

I sociala kunskaper ingår bland annat att lyssna, diskutera, tacka, be om förlåtelse, be om hjälp och hjälpa, uttrycka känslor och förstå andras känslor, uttrycka omtanke, uttrycka empati, uttrycka självkontroll, diskutera, strikt försvara sina egna rättigheter, agera i grupp och delta.

Kompisrelationer

Någon är nöjd med en eller två kompisar, medan en annan vill ha ett stort gäng runt sig. Det viktigaste är, att alla har någon. En människa behöver en annan människa. Det gör inte gott åt någons mentala hälsa att uppleva att det inte finns någon som man kan dela tankar och känslor med.

Sociala medier är ett sätt att upprätthålla kontakten med kompisar och lära känna nya människor. Kompisar enbart på sociala medier räcker ändå inte. Konsten att kunna möta en person i verkligheten är fortfarande en av de viktigaste kunskaperna också i arbetslivet.

Kompisrelationer kan upprätthållas på många olika sätt och motion är ett bra alternativ. Gruppen kan ge motion en kick på många sätt: humor, att ha kul, tankeväxling, spelinriktning, kämparanda, och gemensamma mål att försöka nå. Du kan också hitta nya vänner när du motionerar i grupp.

När man kämpar på varandra kommer teamet långt!

Atmosfär och spelregler

Att agera i grupp är roligt och smidigt då alla jobbar enligt gemensamma spelregler. Tillit byggs upp då man lär känna varandra, växlar tankar och respekterar olikheter. I en trygg och stöttande grupp behöver man inte vara rädd, behöver man inte försvara sig eller försöka vara någon annan än man är.

Genom lagsporter och -spel lär man sig spelregler för att agera i grupp. Det behövs också i det övriga livat. Man behöver exempelvis inte vara vän med den man spelar med, men laget måste ändå kunna spela ihop. Spelreglerna bör också följas, oberoende hur tråkiga de känns. Dessa kunskaper är guldvärda i arbetslivet.

Alla är sin egen individ

Med tanke på den mentala hälsan är det viktigt att man känner sig accepterad som den man är. Diskriminering betyder att man inte behandlar människor jämlikt eller att man behandlar dem olika utan en acceptabel orsak. Utfrysning, som är en form av psykiskt våld, är en typisk form av diskriminering.

Ifall man känner sig utanför kan det väcka skamkänslor, depression och ilska. En accepterande attityd skapar däremot känslor av trygghet och tillit och minskar på ensamhet, ångest och aggressivt beteende. Håll även du reda på att alla i gruppen känner sig lika värdefulla och accepterade.

30.12.2024

Share: