En aktiv person som sköter om sig orkar bättre. Livet borde ändå inte vara en enda stor prestation utan man borde också ha tid att njuta av livet.
Så här främjar du din mentala hälsa:
- Håll kontakt med andra, inte bara via sociala medier.
- Gör sådant som du njuter av!
- Utmana dig själv och lär dig något nytt!
- Ta reda på din styrka!
- Gör gott. Lyssna på och hjälp andra!
- De till att du har koll på grunden: motionera, ät mångsidigt och sov!
Känn dig själv
En god självkänsla hjälper dig att se dig själv och din framtid mer positivt. En individ känner sig dyrbar och viktigt och kan också uppskatta andra människor.
Medmänniskorna har en stor inverkan på en individs självkänsla. En accepterande, uppmuntrande och trygg gemenskap är den bästa bottnen för ökad självkänsla. Ett misslyckande känns heller inte så allvarligt då man vet att människorna runt omkring en stöder och hjälper till. Dessa faktorer stärker självsäkerheten och skyddar vid framtida motgångar. Det är helt normalt att mängden självsäkerhet varierar på olika plan och vid olika tillfällen i livet.
Vilka goda sidor har du? Fundera på vad du är bra på. Att vara medveten om sina egna värderingar och det man uppskattar är en del av självkänslan. Vad är viktigt i livet för dig?
Känslor och emotionella kunskaper
Emotionella kunskaper innebär att man kan identifiera känslor och klä dem i ord. Emotionella kunskaper betyder också acceptans, uttryckande och reglering.
Man kan och det lönar sig att utveckla sina emotionella kunskaper eftersom goda emotionella kunskaper hjälper då man skapar nya relationer och vill upprätthålla dem, då man reder ut konflikter och när man konfronterar utmaningar i livet. Emotionella kunskaper skyddar också mot beroende, stress och ångest.
Att kunna identifiera och klä känslor i ord hjälper då man vill förstå känslans budskap och bli medveten om hur man ska hantera känslan. Sorg handlar om att släppa och ge bort, ångest handlar om konflikt och känslan av lycka kan handla om affinitet, livsglädje eller tacksamhet.
Det lönar sig inte att fly känslor, utan konfrontera dem och leva igenom dem.
Hantera känslostormen
Man får känna alla känslor, även de svåraste. En känsla är inte lika med hur man agerar då en känsla tagit över. Man borde lära sig att leva också med svåra känslor. Att panta på känslor riskerar både den fysiska och den psykiska hälsan. Som bäst ger starka känslor oss en enorm mängd energi: exempelvis kan ilska ge oss “sisu” (målmedveten känsla), som hjälper dig att klara även de tuffaste utmaningarna.
Starka negativt upplevda känslor kan leda till okontrollerade ord och gärningar. Du kan egentligen inte kontrollera dina känslor, men du kan kontrollera dit beteende.
Försök att hantera känslostormar med hjälp av dessa tips:
- Andas djupt.
- Räkna till tio.
- Byt omgivning.
- Tänk lugnande tankar medvetet.
Gott humör via motion
Motion för med sig en hel del positiv inverkan på den mentala hälsan. Motion sänker blodtrycket, hjälper mot ångest, stress och spänningar i kroppen samt medför en avslappnad, bra känsla. Motion ökar också självsäkerheten och tillfredsställelsen gentemot den egna kroppen. Dessutom ger motion i grupp dig kunskaper i social kompetens.
Njutningshormoner utsöndras redan under ett lätt motionspass på 45 minuter.
Hantering av stress
Livet fylls lätt av sådant som man vill göra och uppleva, men samtidigt borde man uppfylla sina egna och andras krav i studierna och arbetslivet. Stress mitt i en provperiod är helt okej, men konstant överbelastning är påfrestande både för den mentala och fysiska hälsan samt motståndskraften. Symtomen vid överbelastning varierar bland individer. Pulsen kan öka, musklerna bli styva, svettandet öka och bland annat minnet kan försämras. Hos andra framkommer sömnsvårigheter.
Kortvarig stress ger en passlig kick och får dig att göra ditt bästa men långvarig stress är skadlig och kan orsaka depression. Avslappningsövningar hjälper dig att tolerera stress, minskar ångest och lindrar smärta.
Avslappning
Konstant brådska och ett överflöde av information belastar sinnet. Att lugna ner det egna sinnet är en kunskap som man kan utveckla och som det finns otaliga övningar för.
Konstant brådska och kroppen känns spänd hela tiden? Genom att slappna av kan man decelerera andningsfrekvensen och pulsfrekvensen samt sänka på nivån av stresshormon och i stället låta njutningshormonet strömma in. Genom regelbunden avslappning kan du stärka motståndskraften och undgå konstanta småförkylningar.
Avslappning ger också utrymme för igenkännande av sinnets och kroppens buskap. Först när du är avslappnad märker du vad du egentligen behöver och vill ha. Testa övningar som du hittar på nätet för att lugna ner sinnet och må bättre.