Liikkuminen

Sisältö

Fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan kaikkea toimintaa, joka kuluttaa enemmän energiaa kuin paikallaan oleminen. Liikunnalliset harrastukset ovat yksi osa fyysisen aktiivisuuden tasapainoista kokonaisuutta. Monipuolinen arkiliikunta on tärkeä osa fyysistä aktiivisuutta.

Tälle sivulle on koottu liikkumiseen liittyvää materiaalia, jota voi käyttää esimerkiksi opetuksen tukena.

Lue lisää liikkumisesta Opiskelijalle -osiosta


Liikkumisen suositukset

Liikkumisen suositukset kiteyttävät terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikkumisen määrän ja antavat esimerkkejä liikkumisen muodoista. Suositus toimii ammattilaisten työkaluna ja hyvänä pohjana liikkumisen puheeksi ottamisessa. Suosituksia voidaan hyödyntää myös rakennettaessa aktiivisempaa koulupäivää ja työpäivää. Lue lisää liikkumisen suosituksista.

Lasten ja nuorten liikkumissuositus

Lasten ja nuorten (7–17-vuotiaiden) liikkumissuositus kuvaa parhaaseen tieteelliseen näyttöön perustuen, kuinka paljon ja millaista liikuntaa lapset ja nuoret tarvitsevat hyvinvointinsa turvaamiseksi. 

Kaikille 7–17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.

Työikäisten liikkumisen suositus

Viikoittainen liikkumisen suositus aikuisille.

Viikoittainen liikkumisen suositus 18–64-vuotiaille kertoo terveyden kannalta riittävän viikoittaisen liikkumisen määrän ja antaa esimerkkejä liikkeen lisäämiseen arjessa.

Työkaluja opetuksen tueksi


Treeniohjelmat

Treeniohjelmia lihasvoimaan, liikkuvuuteen ja kehonhuoltoon.

Sportyplanner on kehitetty liikunnanopettajien tarpeisiin, helpottamaan työtä ja tarjoamaan työkaluja nuorten liikuttamiseen sekä koulun opettajien ja henkilökunnan työ- ja toimintakyvyn tukemiseen. Treeniohjelmat -sivulta löytyy kolme maksutonta ohjelmaa. Lisenssin ostamalla koulu ja oppilaitos pääsee hyödyntämään kaikkia Sportyplannerin toimintoja.

Tutustu lisää
Video Miten Sportyplannerin avulla voi liikuttaa koko koulua
Webinaari Sportyplanner toisella asteella

Ota yhteyttä ja tilaa maksuttomat testitunnukset
Jarmo Pakkala (jarmo@sportyfly.fi, puh. 050 3365 363)


Kahoot! -tietovisa

Kahoot on pelillinen monivalintavisailu, johon opiskelijat osallistuvat omalla mobiililaitteella. Jos Kahoot on sinulle uusi tuttavuus, katso ohjeet kirjautumiseen ja omien visojen tekemiseen.

Avaa liikkuminen -Kahoot!


Tehtävät

Päiväkirjojen avulla voi pitää kirjaa omasta liikkumisesta ja istumisesta. Molemmat ovat mahdollista tulostaa käsin täytettäväksi ja sähköisesti täytettäväksi.

Liikunta

Lataa sähköisesti täytettävä liikuntapäiväkirja

Lataa tulostettava liikuntapäiväkirja

Kuva: Liikuntapäiväkirja.

Istuminen

Lataa sähköisesti täytettävä istumispäiväkirja

Lataa tulostettava istumispäiväkirja

Kuva: Istumispäiväkirja.

Tuntisuunnitelma

Alla olevan linkin kautta löydät liikkumisen tuntisuunnitelman liitteineen toiselle asteelle. Kahden oppitunnin opetuskokonaisuus sopii lukion terveystietoon tai ammatillisen perustutkinnon työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen osa-alueeseen.


Videot

Animaatiovideo esittelee 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten liikkumissuosituksen keskeiset sisällöt seuraamalla Aidan ja Pyryn päivissä kertyvää liikkumista.
Vaikuttajayhteistyössä toteutettu video liikkumisesta sekä lasten ja nuorten liikkumissuosituksesta.
Smart Moves -hankkeen video liikkumattomuudesta.
Smart Moves -hankkeen video verryttelystä.
Smart Moves -hankkeen video urheilijan terveellisistä valinnoista, joiden avulla tähdätään kohti huippu-urheilijan uraa. Videolla Juuso Välimäki kertoo omista valinnoistaan, joiden avulla hän pyrkii eteenpäin kiekko-urallaan.
Smart Moves -hankkeen videossa perehdytään fitnessurheilija Johannes Leivon kanssa fiksuun salitreenaamiseen.
Smart Moves -hankkeen videolla ammattiin opiskelevat nuoret kertovat, mitä hyötyä liikkumisesta on.
Smart Moves -hankkeen videolla ammattiin opiskelevat nuoret kertovat omin sanoin miksi heidän ammatissaan tarvitaan hyvää kuntoa.

Julisteet

Julisteet on tehty yhdessä Terve koululainen -hankkeen kanssa. Julisteet sisältävät QR-koodin animaatiovideoihin.


Tutustu myös

TIEDÄ LISÄÄ

Ammattiosaajan työkykypassi

  • Työkykypassi on Saku ry:n tarjoama ammattiin opiskelevan työkalu työkyky- ja hyvinvointitaitojen vahvistamiseen. Työkykypassin avulla lisätään opiskelijoiden tietoa, taitoa ja motivaatiota huolehtia terveydestä ja hyvinvoinnista.
Jaa: