Väsyneenä asioihin keskittyminen on vaikeampaa ja tapaturmien riski töissä kasvaa. Jokainen ammatti vaatii keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Hoitajan pitää olla aina valppaana ja kokki polttaa keitoksensa pohjaan, jos keskittyminen herpaantuu. Myös liikenteessä ja isojen laitteiden kanssa työskentelevän on tarkkailtava nukkumistottumuksiaan. Yhden vuorokauden valvominen vastaa yhden promillen humalaa, eikä rattiin pidä silloin tarttua. Kunnon yöunilla lisäät siis työturvallisuutta!
Pitkäaikainen unenpuute heikentää vastustuskykyä ja lisää sairastumisriskiä, jonka seurauksena sairauspoissaolot kasvavat. Unen puutteesta kärsivä vuorotyöläinen kärsii muita enemmän myös tulehdussairauksista.
Virkeä ja levännyt ihminen = tehokas ja tarkkaavainen työntekijä
Vuorotyö
Vuorotyö sopii monelle, mutta ei kaikille. Vuorotyö voi aiheuttaa väsymystä, nukahtamisvaikeuksia ja katkonaista unta. Erityisesti kolmivuorotyötä tekevän on vaikea säilyttää säännöllistä unirytmiä. Vaihteleva vuorokausirytmi voi ikävä kyllä johtaa univaikeuksiin. Työvuorojen huolellinen suunnittelu ja jaksottaminen auttavat uni-valverytmin säilyttämisessä.
Vinkkejä vuorotyöläiselle:
- Varaa tarpeeksi aikaa nukkumiseen työvuorojen välillä.
- Huolehdi hyvästä nukkumisympäristöstä yövuoron jälkeen. Korvatulpista ja silmälapuista saattaa olla hyötyä.
- Nuku vapaapäivinä enemmän.
- Vältä yövuorojen aikana raskaita aterioita, sillä ne saattavat väsyttää.
- Vältä kahvin juomista erityisesti yövuoron lopussa, sillä se vaikeuttaa nukahtamista.
- Liiku riittävästi ja syö terveellisesti. Terveelliset elintavat antavat virtaa haastavaankin arkeen.
Vireystaso on matalimmillaan aamuyön tunneilla, jolloin myös tapaturmariski kasvaa.