Fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan kaikkea toimintaa, joka kuluttaa enemmän energiaa kuin paikallaan oleminen. Liikunnalliset harrastukset ovat yksi osa fyysisen aktiivisuuden tasapainoista kokonaisuutta. Myös monipuolinen arkiliikunta luetaan osaksi fyysistä aktiivisuutta.
Liikkumisen suositukset esittelevät terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikuntamäärän. 7−17-vuotiaiden liikkumissuosituksen mukaan tulisi liikkua vähintään tunti päivässä hengästyen. Voimakkaasti hengästyttävää, eli rasittavaa kestävyystyyppistä liikkumista sekä lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista tulisi tehdä vähintään kolmena päivänä viikossa. Tärkeää on huolehtia myös liikkuvuudesta.
Yli 18-vuotiaille sen sijaan suositellaan kestävyystyyppistä liikkumista reippaasti vähintään 2 t 30 minuuttia tai rasittavasti vähintään 1 t 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa edistävää liikkumista tulisi tehdä ainakin kahdesti viikossa. Sekä lasten ja nuorten että aikuisten liikkumisen suositukset korostavat myös kevyen liikuskelun, paikallaan olon tauottamisen sekä riittävän unen tärkeyttä.
Kestävyyttä kehittäviä liikkumismuotoja ovat mm. uinti, pyöräily, juoksu ja hiihto. Lihasvoimaa ja luustoa vahvistavat erityisesti erilaiset pallopelit, kuntosaliharjoittelu, tanssi ja voimistelu.
Löydä itsellesi mieluisimmat tavat liikkua
Liikkuminen edistää terveyttä monipuolisesti ja auttaa jaksamaan aamusta iltaan. Jokaisella arkipäivän liikkeellä on vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin. Tutustu videoon, jossa tutustutaan 7−17-vuotiaiden liikkumissuositukseen kahden esimerkin, Aidan ja Pyryn liikkumispäivien, kautta.
Videolla Nelli testaa itselleen uutta liikuntalajia ja pohtii mikä merkitys liikkumisella hänelle on. Lisäksi Nelli kertoo, miten aloitti liikkumisen uudelleen yläkoulussa ja antaa vinkkejä arjen liikkumiseen. Katso lisää videolta.