Känniörvellyksellä voi olla kohtalokkaita seurauksia, sillä humalassa tapaturmariski kasvaa merkittävästi. Kännissä arviointikyky pettää helposti, ja saatat tehdä valintoja, joita et selvänä tekisi.
Alkoholin vaikutuksesta liikenneonnettomuuksissa kuolee noin 47 ja loukkaantuu noin 623 henkilöä vuosittain. Kuolleista lähes kolmannes ja loukkaantuneista lähes neljä kymmenestä on nuoria (15–24-vuotiaita). Lisäksi lähes 30 % nuorten muista tapaturmaisista kuolemista tapahtuu juopuneille. Tapaturmariski kasvaa humalatilan voimistuessa.
Kännissä et ole oma itsesi. Harkitsemiskyvyn puute yön pikkutunneilla voi johtaa riitoihin, mokailuihin, harkitsemattomiin tilityksiin ja kovaan morkkikseen.
Alkoholilaki suojaa alaikäisiä alkoholin haitoilta. Laki kieltää alkoholin myynnin, anniskelun ja hallussapidon alle 18-vuotiailta. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos.
Alkoholi ja liikunta
Humalassa ja krapulassa urheileminen on tehotonta ja vaarallista. Jo kaksi annosta alkoholia heikentää suorituskykyä merkittävästi.
Alkoholi ja liikunta eivät sovi yhteen. Humalassa urheillessa
- suoritus- ja reagointikyky laskevat
- hienomotoriikka heikkenee
- loukkaantumisriski kasvaa
- nestehukan riski kasvaa
- infektioriski kasvaa.
Urheilusta kannattaa pidättäytyä myös alkoholin käytön jälkeisenä päivänä, sillä krapulassa urheilusta ei ole mitään hyötyä. Krapulassa kunto ei kohene, ja harjoittelu saattaa olla jopa vahingollista. Kostean illan jälkeen kannattaa pitää vähintään yksi lepopäivää ennen seuraavaa treeniä.
Urheiluseuratoimintaan osallistuminen ja alkoholi
WHO-Koululaistutkimuksen vuoden 2022 aineistosta ilmeni, että 15-vuotiaiden yleisimmin käyttämä päihde on alkoholi. Myös aktiivisesti ja säännöllisesti urheiluseurassa liikkuvat nuoret käyttivät alkoholia yleisemmin kuin muita päihteitä. Seuranuorten keskuudessa alkoholin juominen oli kuitenkin harvinaisempaa kuin samanikäisillä, jotka eivät olleet koskaan osallistuneet urheiluseuratoimintaan (24 % vs. 31 %). 15-vuotiaiden aktiivinen urheiluseuraharrastaminen oli myös yhteydessä vähäisempään humalajuomiseen. Tutkimuksen perusteella aktiivisista seuranuorista 11 % ja seuratoimintaan kuulumattomista 23 % oli ollut todella humalassa kyselyä edeltäneen kuukauden aikana.
Terveyttä edistävä liikuntaseura (TELS) -seurantatutkimuksesta havaittiin, että urheiluseuratoiminnassa mukana olevien nuorten alkoholin juominen yleistyi aikuistumisen myötä. Vaikka 15-vuotiaana harvempi seuranuorista kuin seuratoimintaan kuulumattomista käytti alkoholia (21 % vs. 36 %), aikuistumisen myötä tilanne kääntyi toisin päin. Esimerkiksi 19-vuotiaana 91 % seuranuorista ja 78 % ei-seuranuorista kertoi käyttävänsä alkoholia jossain määrin. Urheiluseuratoiminnasta poisjääneiden ja seuratoimintaan osallistuvien alkoholin käyttö oli sekä 15-vuotiaana että nuorena aikuisena lähes yhtä yleistä keskenään.
Tulosten perusteella on tärkeää ennaltaehkäistä nuorten alkoholin juomista jo ennen täysi-ikäisyyttä. Nuorten kanssa tulee käsitellä alkoholin ja humalajuomisen haittavaikutuksia niin terveyteen kuin urheiluunkin.
Alkoholin riskikäyttö
Ihmisen aivojen kehitys täyteen toimintavalmiuteen kestää noin 20-vuotiaaksi asti. Tästä syystä alkoholin vaikutukset nuoriin ovat aikuisiin verrattuna moninkertaiset. Sukupuoli ja kehonpaino vaikuttavat siihen, millaisesta alkoholimäärästä humaltuu. Alkoholin sietämisessä on myös yksilöllisiä eroja.
Alkoholin käyttö ei ole jokaisen oma asia, sillä sen vaikutukset kohdistuvat myös läheisiin ja muihin ihmisiin. Ovatko läheisesi huolestuneita ryyppäämisestäsi? Joutuvatko kaverisi toistuvasti pitämään sinusta huolta? Runsaalla kännäämisellä on vaikutuksia myös omaan terveyteesi ja hyvinvointiisi, opiskeluun tai työhön, rahankäyttöösi ja tulevaisuuteesi.
Asiat eivät ole koskaan niin huonosti, että niitä kannattaisi yrittää ratkaista juomalla. Känni voi hetkellisesti lievittää ahdistuneisuutta ja kohentaa mielialaa, mutta seuraavana päivänä olo on vielä raskaampi.
Krapulan korjaaminen tasoittavilla ja usean päivän ryyppyputki ovat varmoja merkkejä siitä, että juominen on sinulle ongelma. Jos et pysty itse vähentämään juomistasi, apua lopettamiseen on saatavilla. Älä epäröi ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai kuntasi päihdehuollon palveluihin.
Jos haluat pysyä tikissä, jatkuva ryypiskely ei kannata. Alkoholi myös lihottaa, sillä se sisältää energiaa lähes yhtä paljon kuin rasva.