Huumeet

Huumeiden käyttö on yleistynyt Suomessa. Yksikin kokeilu voi olla kohtalokas, sillä kadulla myytävien huumeiden todellista sisältöä ei voi koskaan tietää.

Yhteiskunnasta syrjäytyminen ja sosiaalisten suhteiden puute ovat yleisiä ongelmia huumeiden käyttäjillä. Pitkäaikaiseen ongelmakäyttöön liittyy lähes väistämättä rahahuolet, mielenterveysongelmat, rikollisuus ja joskus myös kuolema.

Huumeiden käyttäminen, valmistaminen, viljely, jakelu, tuonti ja vienti ovat Suomessa rangaistavia rikoksia.

Kannabis

Kannabiksen käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa. Tähän vaikuttaa osittain virheellinen mielikuva kannabiksesta vähemmän haitallisena päihteenä. Tosiasiassa runsas pilven polttelu heikentää muun muassa tarkkaavaisuutta ja muistia. Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista nuoruusiässä, kun aivojen kehitys on vilkasta.

Kannabiksen pitkäaikainen poltto

  • heikentää keskittymiskykyä, vuorovaikutustaitoja ja oppimista
  • altistaa masennukselle, ahdistukselle ja muille mielenterveysongelmille
  • vahingoittaa hengityselimistöä samalla tavalla kuin tupakka.

Kannabikseen liittyy useita vääriä uskomuksia, kuten esimerkiksi se, että kannabis ei aiheuta riippuvuutta. Kannabis aiheuttaa helposti psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Pitkäaikaiseen käyttöön liittyy myös fyysistä riippuvuutta. Kymmenellä prosentilla päihdehoitoon hakeutuvista kannabis on ensisijaisesti käytetty aine.

Myssyttelyn puolestapuhujat vetoavat usein siihen, että alkoholi on vaarallisempaa kuin kannabis. Haittojen vertailu ei kannata, sillä molempien käyttöön liittyy riskejä. Riskit vain ovat erilaisia.

Kannabiksen käytöllä ja mielenterveyden ongelmilla on havaittu olevan yhteyttä toisiinsa. Kukaan ei voi etukäteen tietää miten oma kroppa ja mieli reagoi. On arpapeliä, kumpaan ryhmään sinä kuulut. Kannabiksen käyttö ei välttämättä johda kovien huumeiden käyttöön, mutta kovien huumeiden käyttäjistä suurin osa on aloittanut kannabiksesta.

Lääkkeet ja doping

Yhä useampi kuntoilija päätyy vauhdittamaan kehitystään dopingaineilla. Kuntodoping on yleisintä punttisalilla treenaavien nuorten miesten keskuudessa. Kuntourheilussa dopingaineilla muokataan ulkonäköä ja kasvatetaan voimaa. Tulosten kiihdyttäminen lääkkeillä tai dopingaineilla ei kuitenkaan kannata, sillä aineiden käytöllä on lukuisia terveyshaittoja.

Vaikka dopingin käyttäjien keskuudessa riskejä vähätellään, terveyshaitat ovat todellisia. Testosteronin käyttö johtaa miehillä oman testosteronituotannon loppumiseen, mikä aiheuttaa kivesten surkastumista, impotenssia, hedelmättömyyttä, kaljuuntumista ja rintojen kasvua. Naisilla ilmeneviä haittavaikutuksia ovat miesmäinen karvoittuminen, äänen madaltuminen, akne ja klitoriksen liikakasvu. Dopingaineet altistavat etenkin lihasjänteiden vammoille. Aineiden käyttöön liittyy usein myös psyykkisiä oireita, kuten masennus, aggressiivisuus, ahdistuneisuus ja mielialavaihtelut.

Vakavimmat haittavaikutukset ilmenevät vasta vuosien päästä käytön aloittamisesta. Anabolisten hormonien käytön seurauksena myös sydänlihas kasvaa, ja sydämeen voi muodostua sidekudosta, mikä altistaa rytmihäiriöille ja jopa äkkikuolemalle. Myös riski muille vakaville sairauksille ja kasvaimille kasvaa.

Kuntourheilussa lisäravinteiden käyttö on suosittua. Tunnettujen ja luotettavien valmistajien lisäravinteet ovat yleensä turvallisia ja monipuolisen ruokavalion rinnalla ne voivat olla myös hyödyllisiä, joskaan eivät välttämättömiä. Jos päätät tilata lisäravinteita netistä, ole tarkkana. Silloin, kun jonkin lisäravinteen vaikutukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, ne eivät varmasti pidä paikkaansa. Jotkin lisäravinteet sisältävät kilpaurheilussa kiellettyjä aineita, joten jos kilpailet dopingtestauksen alaisessa lajissa, olet itse vastuussa käyttämiesi lisäravinteiden sisällöstä.

TIEDÄ LISÄÄ

EHYT ry
Huumeet

Nuortenlinkki.fi
Huumeet ja lääkkeet
Kannabisvisa
Päihteet ja aivot -animaatio
Nuorten päihdemittari

Buenotalk.fi
Visa: mitä tiedät kannabiksesta?
Kysymyksiä ja vastauksia huumeista

Päivitetty: 13.6.2022

Jaa: