Mitä ovat seksuaalioikeudet? 

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat kaikille. Esimerkiksi kulttuurin, uskonnon, iän tai toimintakyvyn rajoitteen perusteella kenenkään seksuaalioikeuksia ei tule rajoittaa. Seksuaalioikeudet perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin (mm. YK:n vuosituhattavoitteet, Agenda 2030). 

Seksuaalioikeuksia voidaan jaotella hieman eri tavoin, mutta Suomessa on vakiintunut jaottelu seitsemään seksuaalioikeuteen. 

1. Oikeus omaan seksuaalisuuteen

Jokaisella on oikeus seksuaaliseen haluun, fantasioihin ja seksuaaliseen nautintoon, kuitenkin niin, että ei riko toisen itsemääräämisoikeutta ja seksuaalioikeuksia. Lisäksi on oikeus määritellä ja ilmaista seksuaalinen suuntautumisensa ja sukupuolensa haluamallaan tavalla.

2. Oikeus tietoon seksuaalisuudesta 

Vapaus tehdä itsenäisiä ja vastuullisia päätöksiä ei voi toteutua ilman tietoa seksuaalisuudesta. Siksi jokaisella on oikeus saada seksuaalioikeuksia kunnioittavaa seksuaalikasvatusta. 

3. Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi

Jokaisella on oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen ja suojeluun seksuaalisuuteen ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta sekä oikeus saada apua ja tukea, jos on kohdannut seksuaaliväkivaltaa tai sen uhkaa. Jokaisella on myös oikeus kieltäytyä seksistä ja seksuaalisesta toiminnasta missä vaiheessa tahansa, vaikka seksuaalinen toiminta olisi jo aloitettu. Lisäksi jokaisella on oikeus käyttää raskauden- ja seksitautien ehkäisymenetelmiä.  

4. Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin

Jokaisella on oikeus saada ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa sekä itselle sopiva ehkäisymenetelmä rahatilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta sekä seksitautien testausta ja hoitoa sekä turvallinen raskaudenkeskeytys. 

5. Oikeus näkyä

Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin on, sekä oikeus ilmaista omia mielipiteitään – myös nuorilla ja erilaisilla vähemmistöillä. Samanaikaisesti on oikeus olla turvassa seksuaaliselta ja sukupuoleen kohdistuvalta syrjinnältä, häirinnältä ja väkivallalta. 

6. Oikeus yksityisyyteen

Jokaisella on oikeus tehdä itse päätöksiä omaan seksuaalisuuteensa liittyen ja päättää myös siitä, mitä, minkä verran ja kenelle kertoo seksuaalisuudestaan. Lisäksi on oikeus päättää, minkälaisia kuvia ja sisältöjä itsestä jaetaan julkisesti.

7. Oikeus vaikuttaa

Jokaisella on oikeus osallistua ja vaikuttaa seksuaalisuuteen liittyvään päätöksentekoon, myös nuorilla on oikeus tulla kuulluksi palveluja tuotettaessa. Nuorilla on oikeus vaatia seksuaalikasvatusta ja sanoa mielipiteensä asioihin ja päätöksiin, joilla on vaikutusta omaan seksuaalisuuteen.

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat kaikille.

TIEDÄ LISÄÄ

Katso Väestöliiton luento seksuaalioikeuksista nuorille

Testaa, miten hyvin tunnet seksuaalioikeudet (Väestöliitto)

Lue lisää seksuaalioikeuksista Väestöliiton Seksuaalioikeudet-verkkojulkaisusta

Seksuaalioikeudet-juliste (Väestöliitto)

17.1.2025

Jaa: