Sisältö
Kuntodoping = kilpaurheilun ulkopuolinen dopingkäyttö. Kilpaurheilun ulkopuolella dopingkäytössä korostuvat ulkonäölliset syyt, kuten kehonkuvan muokkaaminen ja lihaksikas ulkomuoto. Yleisimmin käytettyjä kuntodopingaineita ovat testosteroni ja anaboliset steroidit. THL:n tutkimuksen mukaan noin yksi prosentti suomalaisesta 15–69-vuotiaasta väestöstä on kokeillut kuntodopingia joskus elämänsä aikana. Tutustu THL:n tutkimukseen.
Seksuaaliterveys = seksuaalisuuteen liittyvä kehollinen, tunteellinen, henkinen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila:
- kyky nauttia kaikkia osapuolia tyydyttävistä seksuaalisista suhteista
- kehollinen itsemääräämisoikeus ja mahdollisuus olla altistumatta seksuaaliselle kaltoinkohtelulle
- suojaus seksitaudeilta
- onnistunut raskauksien suunnittelu, mahdollisuus turvallisiin raskauksiin ja synnytyksiin
Lue lisätietoa seksuaaliterveydestä Väestöliiton sivuilta.
Kuntodopingin vaikutukset seksuaaliterveyteen ovat hyvin moniulotteiset: Siihen vaikuttavat muun muassa käytön taustalla olevat itsetunto-ongelmat sekä sosiaaliset paineet, kuten ulkonäkö- ja kehonkuvapaineet. Kuntodopingaineet voivat haitata hormonitasapainoa sekä lisääntymiselinten terveyttä, ja näin ollen esimerkiksi aiheuttaa kyvyttömyyttä harrastaa sukupuoliyhdyntää. Aineiden käyttöön liittyy myös psyykkisiä ongelmia, kuten erilaisia mielenterveysongelmia (masennus) ja käytöshäiriöitä (riskikäyttäytyminen), millä on vaikutusta myös sukupuolielämään ja seksuaaliviettiin. Edelleen vaikutukset voivat näkyä myös sosiaalisena vaikeutena muodostaa turvallista parisuhdetta ja tunneyhteyttä kumppaniin.
Yleistä testosteronista ja kuntodopingin haittavaikutuksista
- Testosteroni = ihmisen luonnollinen sukupuolihormoni.
- Anaboliset steroidit = testosteronista johdettuja (synteettisiä) kemiallisia yhdisteitä
Miehen elimistössä suurin osa testosteronista tuotetaan kiveksissä Leydigin soluissa ja pieni osa myös lisämunuaiskuoressa. Vastaavasti naisilla testosteronia tuotetaan lisämunuaiskuoren lisäksi munasarjoissa. Testosteroni luetaan androgeenihormoneihin eli ”miehelle ominaisia kehonpiirteitä ja -toimintoja” lisääviin hormoneihin. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kiveksissä kasvaa huomattavasti ja aikuisilla miehillä elimistön oma luonnollinen testosteronituotanto onkin lopulta moninkertainen naisiin verrattuna.
Testosteronin hormonaalisesta säätelystä ja luonnollisista pitoisuuksista sukupuolesta riippumatta vastaa elimistön hypotalamus-aivolisäke-sukurauhanen –akseli. Kuntodopingkäytössä testosteronin ja anabolisten steroidien seksuaaliterveyteen liittyvät haittavaikutukset välittyvätkin osittain tämän hormonaalisesta tasapainosta vastaavan järjestelmän häiriintymisen kautta. Haittavaikutusten riskiä lisää usein kuntodopingin käyttäjien aineiden sekakäyttö sekä monikertainen annostus verrattuna kehosta normaalin löytyvään testosteronin määrään (suprafysiologinen annos) tai lääkinnällisesti tarkoitettuun annostukseen (Taulukko 1).
Taulukko 1. Testosteronin ja anabolisten steroidien lääkinnällinen käyttötarkoitus verrattuna kehonrakentajan dopingkäyttöön
Aine | Lääkinnällinen käyttötarkoitus ja annostus | Tyypillinen kehonrakentajan dopingkäyttö ja annostus |
---|---|---|
Testosteroniesteri – lihakseen pistettävä testosteronivalmiste – tunnettu kauppanimi Sustanon 250 | Käyttötarkoitus: Aikuisilla miehillä testosteronin korvaaminen testosteronin puutoksen aiheuttamien terveysongelmien hoitona Lääkärin määräämä annostus: Yleensä 1 millilitra kolmen viikon välein, yhdessä millilitrassa valmistetta testosteronin kokonaismäärä on 176 mg | Dopingkäytön tarkoitus: Lihasmassan ja -voiman kasvattaminen sekä kehonkuvan muokkaaminen Kehonrakentajan annostus: 250–750 mg viikossa, 4–7 päivän välein |
Nandrolonidekanoaatti – lihakseen pistettävä anabolinen steroidi – tunnettu kauppanimi Deca-Durabolin | Käyttötarkoitus: – Luukudoksen vahvistaminen osteoporoosin (luukadon) hoidossa – tietyntyyppisten etäpesäkkeitä lähettävien rintasyöpien hoito naisilla – painon lisääminen vaikean tai pitkäaikaisen sairauden yhteydessä tai vakavan vammautumisen jälkeen Lääkärin määräämä annostus riippuu sairauden vaikeusasteesta ja elimistön reaktiosta lääkkeeseen. Lääkäri määrää kuhunkin tilanteeseen sopivan annoksen. Yleensä riittävä annos on yksi pistos kolmen viikon välein. Yksi millilitra injektionestettä sisältää 50 mg nandrolonidekanoaattia. | Dopingkäytön tarkoitus: Lihasmassan ja -voiman kasvattaminen sekä kehonkuvan muokkaaminen Kehonrakentajan annostus: 200–600 mg viikossa 4–7 päivän välein |
Kuntodopingin vaikutukset seksuaaliterveyteen
Dopingaineiden erilaiset haittavaikutukset riippuvat aina muun muassa käytetyistä aineista, käyttötavoista (esimerkiksi suun kautta otettavat tabletit ja/tai pistämällä annosteltavat aineet), kuurin kestosta ja käyttötauoista, annoskoosta, hankintakanavista ja aineiden mahdollisista epäpuhtauksista. Lisätietoa eri dopingaineiden haittavaikutuksista löydät Dopinglinkin tietopankista.
Tämä osio keskittyy testosteronin ja anabolisten steroidien haittavaikutuksiin, jotka liittyvät seksuaaliterveyteen. Dopingkäytössä testosteronilla ja anabolisilla steroideilla on lisäksi lukuisia muita psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia haittavaikutuksia, jotka vaikuttavat mm. sydämen, maksan ja munuaisten toimintaan ja edelleen sitä kautta mielenterveyteen ja seksuaaliterveyteen.
Anabolisten steroidien käyttöön liittyvät seksuaaliterveydelliset haittavaikutukset
Yleiset
- mielialavaihtelut (impulsiivisuus, aggressiivisuus)
- mielenterveysongelmat (masennus)
- pistämiseen liittyvät riskit (tartuntataudit)
- riippuvuus
Miehet
- testosteronilama
- kivesten surkastuminen
- erektiohäiriöt
- seksuaalinen haluttomuus
- hedelmättömyys
- rintojen kasvu (gynekomastia)
- eturauhasen liikakasvu
Naiset
- klitoriksen kasvu
- epäsäännölliset kuukautiset
- rintojen pieneneminen
- kohdun surkastuminen
- lisääntynyt karvoitus
Nuoret
- hormonitoiminnan kehityksen häiriintyminen
- kohonnut riski haitalliseen seksuaalikäyttäytymiseen
Dopingkäytön alkuvaiheessa testosteroni ja anaboliset steroidit tyypillisesti ja jopa hieman harhaanjohtavasti lisäävät ensin seksuaaliviettiä (libido) ja seksuaalista halukkuutta. Erityisesti käyttökuurien taukojen aikana ja käyttöä lopettaessa seuraa kuitenkin voimakas libidon lasku ja muita sukupuoliterveyteen liittyviä haittavaikutuksia.
Kysymyksiä Dopinglinkin neuvontapalvelussa
Hei. Aion aloittaa anabolisten steroidien käytön, mutta ennen aloittamista minua arveluttaa vielä loppuvatko seksuaaliset halut käytön aikana pienillä käyttöannoksilla?”
Parikymppinen, ammattikoulutaustainen mies
”Hei. Mieheni ilmoitti aloittavansa käyttämään testosteronia 450 milligrammaa viikossa Voiko käyttö vaikuttaa hedelmällisyyteen ja onko vielä toivoa saada lapsi?”
Kuntodopingin käyttäjän läheinen
Miehet: Anabolisten steroidien käyttö on yleisin nuorten miesten matalia testosteronitasoja ja kivesten vajaatoimintaa selittävä tekijä. Useat haitalliset muutokset ovat palautuvia, mutta se voi kestää kuukausia tai jopa vuosia. Osa anabolisista steroideista aiheuttaa voimakasta estrogeenitasojen nousua miehillä aiheuttaen myös seksuaalisia häiriöitä. Jotkin muutoksista voivat olla pysyviä. Miehillä steroididopingin käyttö voi heikentää siemennesteen laatua, kivekset voivat surkastua ja johtaa hedelmättömyyteen. Myös impotenssia ja tahattomia erektioita esiintyy.
”Ystäväni (nainen +30-v) oli ruvennut houkuttelun seurauksena käyttämään testosteronia lihaksen sisäisinä pistoksina ja suun kautta otettavina tabletteina n. kuukauden ajan. Hän lopetti käytön välittömästi huomattuaan aineiden aiheuttavan hiustenlähtöä ja kaljuuntumista. Hän on nyt surullinen ja masentunut, että kasvavatko hiukset enää takaisin… Kuinka kauan hormonit vaikuttavat kehossa, loppuuko hiustenlähtö ja kasvavatko hiukset takaisin, kun vaikutus lakkaa?”
Kuntodopingin käyttäjän läheinen
Naiset: Naisten huomattavasti pienemmän luontaisen testosteronipitoisuuden takia testosteronivalmisteiden käyttö aiheuttaa naisilla selkeämpiä muutoksia. Muutokset voivat olla nopeita ja tapahtua jo muutamissa viikoissa käytön aloittamisesta. Hormonitoiminnan häiriöt ovat tyypillisiä ja vaikuttavat esimerkiksi kuukautisiin. Osa muutoksista voi olla pysyviä. Naisille steroididoping voi aiheuttaa klitoriksen liikakasvua, joka saattaa olla kivuliasta ja vaatia leikkaushoitoa. Kuukautishäiriöt, hedelmättömyys, munasolun irtoamishäiriöt ja kohdun surkastuminen ovat tavanomaisia löydöksiä. Raskaana olevilla naisilla anaboliset steroidit voivat aiheuttaa sikiön kehityshäiriöitä.
”Hei. Olen harjoitellut kuntosalilla aktiivisesti, mutta lihakseni eivät ole kasvaneet juuri ollenkaan. Olen päättänyt aloittaa steroidien käytön ja tahtoisin tietää niiden hyvät ja huonot puolet. Ovatko tabletit vaarallisempia kuin ruiskeet? ” Alle 18-vuotias nuori
Nuoret: Yllä olevia sukupuoliterveyttä koskevien haittavaikutusten lisäksi nuorena aloitettu anabolisten steroidien käyttö voi altistaa myös erityisille haittavaikutuksille, jotka liittyvät nuoren kasvuun ja seksuaaliterveyden kehitykseen. Murrosiällä käytetyt testosteroni ja anaboliset steroidit voivat vaikuttaa muun muassa aivojen kehitykseen, jolloin haitat saattavat olla pitkäaikaisempia (jopa pysyviä) ja näkyä aikuisuuden käytöksessä asti. Seksuaaliterveyden kannalta riskeinä ovat elimistön luonnollisen hormonitoiminnan kehityksen häiriintyminen sekä kohonnut riski haitalliseen seksuaalikäyttäytymiseen. Tytöillä jo pienet määrät ulkoisia mieshormoneja voivat aiheuttaa hiusten lähtöä, vaikuttaa kuukautiskiertoon sekä aiheuttaa miesmäisiä piirteitä. Pojilla murrosikä saattaa myös aikaistua tai nopeutua.
Kysymyksiä ja kysyjien taustatietoja on muunnettu.
Vinkkejä hyvään seksuaaliterveyteen ilman dopingaineita
- Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä uni
- Stressinhallinta, rentoutuminen ja mielekkäät harrastukset
- Päihteetön elämä ilman alkoholia, tupakkaa tai muita päihteitä ja dopingaineita
- Mielenterveydestä huolehtiminen sekä avun ja tuen pyytäminen ongelmatilanteissa
- Turvalliset, rakastavat ihmissuhteet (esim. parisuhde, perhe, ystävät)
- Avoin ja luottamuksellinen vuorovaikutus
- Turvallinen seksuaalinen yhteys, ehkäisy ja suojattu seksi
- Säännölliset terveystarkastukset
- Seksuaalikasvatus ja omaan seksuaalisuuteen tutustuminen
- Kehontuntemus, ymmärrys omasta kehosta ja myönteinen kehonkuva
Teksti: Mikko Lemettilä, mikko.lemettila@a-klinikkasaatio.fi, asiantuntija, A-klinikkasäätiö