Työstä palautuminen

Hyvä työpäivä sisältää seisomista, istumista, liikkumista ja taukoja. Usein päivän kulku on kuitenkin yksipuolisempi. Työpäivän kuormituksesta palautuminen on tärkeää, jotta jaksat työssä. Erilaiset työt kuormittavat eri tavoin, joten niistä myös palaudutaan eri tavoin. Työn kuomituksesta palautumisen tulisi alkaa jo tauoilla ja jatkua vapaa-ajalla.

 Ammattilaisen palautumisvinkkejä:

  • Korjaa ryhti! Työssä kuin työssä alamme päivän mittaan painua kasaan. Kohenna ryhti mahdollisimman usein.
  • Tauota! Taukoliikunta on hyvä ottaa tavaksi jo opiskeluaikoina. Pienikin hartioiden pyörittely ja jalkojen ravistelu vauhdittaa verenkiertoa.
  • Liiku! Haasteina voivat olla yksipuoliset työasennot, istuminen, työskentely pitkään hankalassa asennossa tai seisominen. Vastapainoksi erityisesti selkä ja hartiat kaipaavat liikettä.

Tauota työtä

Tauot auttavat jaksamaan paremmin ja vähentävät kehon kuormitusta. Työpäiviin sisältyy taukoja, joiden tarkoitus on auttaa jaksamaan ja keskittymään. Tauoilla keho ja korvienväli ehtivät levähtämään.

Tauko virkistää, kun sisällytät siihen myös hieman liikkumista. Kropan verryttely ja venyttely eivät vaadi kuin muutaman minuutin.

Vinkkejä työn tauottamiseen:

  • Ojenna ryhti.
  • Pyörittele hartioita.
  • Jos istut paljon, nouse seisomaan. Jos taas seisot koko työpäivän, istu tauoilla.
  • Venyttele ja liikuttele väsyneitä lihaksia.

Liikunta palauttaa

Hyvä kunto ja säännöllinen liikunta mahdollistavat sen, että työpäivä ei tyhjennä akkuja kokonaan ja jaksat tehdä mukavia asioita vapaa-ajallasi. Oma kuntosi vaikuttaa myös siihen, kuinka kuormittavalta työ tuntuu. Hyväkuntoinen rasittuu samassa työssä huonokuntoista vähemmän.

Niska- tai selkäkivun vuoksi ei yleensä kannata jäädä sohvan nurkkaan makaamaan, vaan päinvastoin lähteä liikkeelle. Kehosi saattaa viestittää tarvitsevansa palauttavaa liikettä, sillä kivut ovat usein seurausta liikkeen puutteesta.

Etsi itsellesi sopiva liikuntamuoto, joka palauttaa sekä kropan että pään työpäivän rasituksista.

TIEDÄ LISÄÄ

Tilaa maksuton taukojumppamuistutus (Selkäliitto)

Päivitetty: 12.3.2021

Jaa: