Ruuasta on tarjolla niin monenlaista tietoa, että perässä on vaikea pysyä. Ruokatiedon viidakossa hyvä apuväline on ravitsemussuositukset. Niissä kerrotaan hyvän ruokavalion suuntaviivat.
Ravitsemussuositukset eivät anna tarkkoja vastauksia siihen, mitä ruokia ja kuinka paljon pitäisi syödä. Sen sijaan niissä kerrotaan, millainen on hyvä ruokavalio ja minkälaisia muutoksia ruokatottumuksissaan kannattaa harkita. Hyvä ruokavalio on monipuolinen ja koostuu monista eri raaka-aineista.
Ruokakolmio
Ruokakolmio kuvaa eri ruokaryhmien määrää hyvässä ruokavaliossa. Syö runsaasti kolmion pohjalta löytyviä kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljoja. Poimi huipulta herkkuja harvemmin.

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
On tärkeää, että löytää itselleen sopivimmat ja maukkaimmat ruoat kaikista eri ruokaryhmistä:
- Hedelmät: Valikoima on valtava, valitse mieleisesi! Toinen tykkää banaanista, toinen kiivistä.
- Täysjyväviljat: On ok olla syömättä puuroa, jos sen sijaan syö mysliä ja täysjyväleipää.
- Maitotuotteet: Jos maito ei sovi vatsalle, voi hyvin valita soijatuotteita tai kauramaitoa.
- Lihatuotteet: Lihaa ei ole pakko syödä, mutta joillekin se maistuu. Punaista lihaa suositellaan syötävän enintään 500 grammaa viikossa, eli noin 80 grammaa päivässä.
Nesteytys
Tiesitkö, että tarvitset nestettä vähintään 1-1.5. litraa päivässä? Veden ja maitotuotteiden lisäksi on myös ok juoda pieni lasillinen täysmehua päivässä. Hampaat kiittävät, jos sen juo jonkin aterian yhteydessä. Sokeroidut mehujuomat, energiajuomat ja limsat ovat sen sijaan erityisempiä hetkiä varten.
Kevytlimuja kannatta suosia silloin, jos limuja kuluu runsaasti. Kuitenkin sekä kevyt- että sokerilimut ovat happamia ja säännöllisesti hörpittynä syövyttävät hammaskiillettä.